Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στον κόσμο;

Στο Βέλγιο οι γιορτές ξεκινάνε με την ημέρα του Sinterklaas που μοιράζει τα δώρα με το βοηθό του, τον Zwarte Piet. Διοργανώνονται πολλές καλλιτεχνικές παραστάσεις και στήνονται υπαίθριες αγορές.
Αποτέλεσμα εικόνας για sinterklaas
Στη Γαλλία οι μέρες πριν τα Χριστούγεννα είναι πολύ σημαντικές και όλοι τις περνούν με την οικογένεια. Στις 24 Δεκεμβρίου μοιράζει τα δώρα ο Pere Noel  (Ο πατέρας των Χριστουγέννων), ο Γάλλος Άγιος Βασίλης.
Σχετική εικόνα
Οι Γερμανοί, όπως και οι Γάλλοι, δίνουν μεγάλη σημασία στο διάστημα πριν τα Χριστούγεννα και φτιάχνουν μπισκότα και κέικ. Στολίζουν τα παράθυρά τους με λαμπάκια και χρωματιστές φιγούρες και ένα αληθινό έλατο στην αυλή.
Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζει ο Άγιος Νικόλαος που είναι παρόμοιος με τον Άγιο Βασίλη.
Τα δώρα όμως πιστεύουν ότι τα φέρνει ο "Χριστούλης" στις 25 Δεκεμβρίου. Τη μέρα αυτή τρώνε ψητή χήνα με κόκκινο λάχανο και μπαλάκια από πατάτες ή πέστροφα.
Από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου τα παιδιά, παριστάνοντας τους τρεις μάγους που επιστρέφουν από τη Βηθλεέμ, πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν. Οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν γλυκά, ξηρούς καρπούς και χρήματα για διάφορους εράνους.

Στη Δανία φτιάχνουν στεφάνια από Αλεξανδρινά και τοποθετούν τέσσερα κεριά, τα οποία συμβολίζουν τις τέσσερις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα.
Την Παραμονή των Χριστουγέννων οι συγγενείς τρώνε μαζί και στο γλυκό κρύβουν ένα μεγάλο αμύγδαλο. Όποιος το βρει θα έχει καλή τύχη.
Σχετική εικόνα
Στην Ισπανία την "Novhe Buena", την παραμονή δηλαδή των Χριστουγέννων, το σπίτι διακοσμείται με κλαδιά πεύκων, Αλεξανδρινά και κεριά.
Στις 5 Ιανουαρίου πραγματοποιείται μια παρέλαση, η Cabalgata de Reyes, στην οποία ντύνονται σαν τους τρεις μάγους και πετάνε γλυκά στα παιδιά.

Στην Ιταλία η χριστουγεννιάτικη περίοδος διαρκεί περισσότερο απ' ότι σε άλλες χώρες. Αρχίζει από τις 8 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις 6 Ιανουαρίου. Τα παιδιά την ημέρα των Χριστουγέννων μετά το φαγητό απαγγέλλουν ποιήματα στην οικογένεια και παίρνουν μικρά χρηματικά ποσά.
Το βράδυ πριν από τις 6 Γενάρη η Befana, η καλή μάγισσα, αφήνει δώρα και γλυκά στα φρόνιμα παιδιά και κάρβουνα στα άτακτα. Τρώει τα καρύδια που της άφησαν και πετάει μακριά.
Αποτέλεσμα εικόνας για befana
Στη Νορβηγία ο Άγιος Βασίλης ονομάζεται Julenissen, φέρνει δώρα στα παιδιά κι εκείνα του αφήνουν ένα μπολ με κουρκούτι από αλεύρι.
Την ημέρα των Χριστουγέννων παλιότερα ετοίμαζαν μέχρι και 60 διαφορετικά πιάτα για τους φίλους και τους συγγενείς.

Στη Σουηδία στις 13 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η μέρα της Lucia (βασίλισσα του φωτός). Η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας φοράει ένα μακρύ άσπρο φόρεμα και ένα στέμμα με κεριά στα μαλλιά. Ξυπνάει τους γονείς της με τραγούδια, καφέ και κουλουράκια.
Οι γιορτές στη Σουηδία κρατάνε μέχρι τις 13 Ιανουαρίου. Κρατάνε λοιπόν 20 ημέρες. Γιατί; Επειδή έτσι αποφάσισε πριν πολλά χρόνια ο βασιλιάς της Σουηδίας, ο Κνούτος.
Αποτέλεσμα εικόνας για lucia
Στο Λίβανο φυτεύουν σπόρους από φασόλια, φακές, ρεβίθια και βρώμη σε βαμβάκι, δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Έπειτα, στολίζουν τις φάτνες τους με την βλάστηση των σπόρων τους, για να αναπαραστήσουν τη γέννηση του Χριστού. Το πρωινό των Χριστουγέννων όλη η οικογένεια τρώει κοτόπουλο με ρύζι και το παραδοσιακό Kibbeh.
Στο Μεξικό την ημέρα των Χριστουγέννων κρέμονται πινιάτες με ξηρούς καρπούς, γλυκά και μανταρίνια.
Αποτέλεσμα εικόνας για mexican piniata
Στην Ουκρανία κρύβουν μέσα στο δέντρο μία αράχνη και το στολίζουν με τους ιστούς της, 
Στην Ιρλανδία τα παιδιά αντί για γάλα και μπισκότα, αφήνουν στον Άγιο Βασίλη μπύρα και πίτα με κιμά.
Στη Νέα Ζηλανδία τα Χριστούγεννα είναι καλοκαιρινή υπόθεση, με τις οικογένειες να τα περνούν στις παραλίες ή κάνοντας μπάρμπεκιου στις αυλές.
Αποτέλεσμα εικόνας για christmas beach

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου