Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η σημαντικότερη κατάθεση για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ανθρώπων, υιοθετήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1948.

Η επίσημη θέσπισή της πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1950 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Από τότε στις 10 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε σε όλο τον κόσμο την Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Το προσχέδιο της Οικουμενικής Διακήρυξης συνέταξε ο Καναδός νομικός Τζον Πήτερς Χάμφρεϋ. Τη δεύτερη και τελική μορφή του, την έδωσε ο επίσης νομικός Γάλλος Ρενέ Κασσίν, με τη συνδρομή της Ελεανόρ Ρούσβελτ, πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, του Κινέζου φιλοσόφου Π.Σ. Τσάνγκ και άλλων.

Η επιδίωξη των εμπνευστών της ένας κόσμος ελεύθερος, δίκαιος και ειρηνικός. Χωρίς διακρίσεις.Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη και αφορούν: 

  • τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή, την ισονομία και την ελευθερία έκφρασης, 
  • τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση και στην παιδεία, καθώς και
  • τα συλλογικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. 

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ακόμη πάρα πολλή καταπίεση στον κόσμο μας όπως και πάρα πολλή ατιμωρησία. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι για τους οποίους τα δικαιώματα δεν αποτελούν ακόμη πραγματικότητα. 
Αποτέλεσμα εικόνας για παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του ανθρώπου
Μόνο  αν τα γνωρίζουμε, αν απαιτούμε τον σεβασμό τους και αν υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας και το δικαίωμα των άλλων να τα ασκούν, δεν θα είναι μόνο  λέξεις σε ένα παλιό έγγραφο. Για τον λόγο αυτό, στην Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνουμε περισσότερα από το να γιορτάζουμε την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 1948. Αναγνωρίζουμε τη διαχρονική σημασία της Διακήρυξης και στην εποχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου