Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ο Άγιος Βασίλης της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Αποτέλεσμα εικόνας για μέγας βασίλειος βασιλόπιτα
Ο Μέγας Βασίλειος ή Άγιος Βασίλης, ήταν Έλληνας επίσκοπος της Καισαρείας. Ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος και αγαπούσε τη μάθηση. Είναι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες.
Γεννήθηκε το 330 μ.χ. στη Καισάρεια (Καππαδοκία) κι ένα σημαντικό έργο του αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός φιλανθρωπικού συστήματος, του Πτωχοκομείου ή Βασιλειάδας, που φρόντιζε όσους είχαν ανάγκη. 
Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε την 1 Ιανουαρίου του 379 σε ηλικία 50 ετών κι αυτή τη μέρα τον τιμά από τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία. Από το 1081 όμως γιορτάζεται και στις 30 Ιανουαρίου, μαζί με τους άλλους δύο Ιεράρχες, τον Ιωάννη Χρυσόστομο και τον Γρηγόριο τον Θεολόγο, ως προστάτες των γραμμάτων και της παιδείας.

Υπάρχει μια θρησκευτική παράδοση που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα και συνδέεται με το Μέγα Βασίλειο!
Κάποτε την Καισαρεία της Καππαδοκίας πήγε να την κατακτήσει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα προσφέρει στον Έπαρχο ώστε να μην τους επιτεθεί. Συγκέντρωσε πολλά πολύτιμα αντικείμενα και νομίσματα, όμως ο Έπαρχος το μετάνιωσε. Ο Μέγας Βασίλειος έπρεπε λοιπόν να επιστρέψει ότι πολύτιμο είχε μαζέψει. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν ήξερε τι ανήκε στον καθένα. Έτσι έδωσε εντολή να φτιαχτούν μικρά ψωμάκια και μέσα στο καθένα τοποθέτησε ένα από τα νομίσματα ή τα κοσμήματα που είχε συγκεντρώσει και τα μοίρασε στην τύχη στους κατοίκους. Από τότε την ημέρα του θανάτου του συνεχίζουμε αυτή την παράδοση. Φτιάχνουμε πίτες  μέσα στις οποίες βάζουμε ένα φλουρί για καλή τύχη και τις ονομάζουμε "βασιλόπιτες" για να θυμόμαστε το Μέγα Βασίλειο.
Αποτέλεσμα εικόνας για μέγας βασίλειος βασιλόπιτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου