Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

"Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης" από το Ανθολόγιο της Τρίτης τάξης



Η αρπαγή της Περσεφόνης (1ο μέρος)


Η αρπαγή της Περσεφόνης (2ο μέρος)


Όσο η Περσεφόνη ήταν στον κάτω κόσμο, η Δήμητρα απελπισμένη έφτασε στην Ελευσίνα όπου ζήτησε να της χτίσουν έναν ναό κάτω από την Ακρόπολη. Αποσύρθηκε στον ναό λοιπόν, έκοψε κάθε επαφή με τον κόσμο και όλη μέρα θρηνούσε για τον χαμό της κόρης της μέχρι που η γη έπαψε να ανθίζει.

Βλέποντας αυτά, ο Δίας έστειλε τον Ερμή στον Άδη ζητώντας του να επιτρέψει την επιστροφή της Περσεφόνης για να ηρεμήσει η Δήμητρα. Ο Άδης την έστειλε αφού πρώτα της έδωσε να φάει καρπό ροδιού για να ξαναγυρίσει σ' αυτόν. 

Η Περσεφόνη συνάντησε την μητέρα της στην Ελευσίνα και χαρούμενη η Δήμητρα βγήκε από τον ναό που είχε κλειστεί. Τότε η γη άνθισε και η Δήμητρα έδειξε στους άρχοντες της πόλης τον τρόπο με τον οποίο ήθελε να την λατρεύουν... 


Από τότε γίνονταν προς τιμή της τα Ελευσίνια Μυστήρια για τα οποία γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα μιας και καλύπτονταν από πέπλο μυστηρίου. Γίνονταν κάθε τέλος Σεπτεμβρίου και κρατούσαν 9 μέρες, όσο περιπλανήθηκε η Δήμητρα ψάχνοντας την κόρη της. 

Τα μεγάλα Ελευσίνια Μυστήρια άρχιζαν στην Ελευσίνα, από όπου ξεκινούσε μια εντυπωσιακή πομπή που κατευθυνόταν προς την Αθήνα και  επικεφαλής της πομπής ήταν η ιέρεια της ναού της Δήμητρας. Τα μυστήρια τέλειωναν με τελετές προς τιμήν των νεκρών. 



Τα Ελευσίνια μυστήρια καταργήθηκαν τον 4ο μ.Χ. αιώνα από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδόσιο.



Σήμερα η Ελευσίνα είναι μια βιομηχανική πόλη της δυτικής Αττικής, που απέχει 23 χλμ. από την Αθήνα. Δε θυμίζει σε τίποτα την αρχαία πόλη, καθώς οι βιομηχανίες έχουν αλλάξει το περιβάλλον 


Στο ποίημά του "Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης" ο ποιητής Νίκος Γκάτσος καλεί την Περσεφόνη να παραμείνει στον κάτω κόσμο εξαιτίας της περιβαλλοντικής καταστροφής που συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες.
Το ποίημα μελοποιήθηκε από το Μάνο Χατζιδάκι. 

Εδώ το ακούμε από τη Μαρία Φαραντούρη...

Κι εδώ από τους μαθητές του Γ2!


Ζωγραφίσαμε πώς είναι η γη σήμερα..


και πως θα ήθελε η Περσεφόνη να είναι για να ξαναβγεί στον πάνω κόσμο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου