Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016
Πορτρέτο μισοτελειωμένο!
Ζήτησε από κάποιον δικό σου να σε βγάλει μια φωτογραφία και εκτύπωσέ την.
Κόψε τη φωτογραφία στη μέση και μετά κόλλησέ την σ' ένα φύλλο χαρτί.
Τώρα βάλε τα δυνατά σου να συμπληρώσεις τον μισό σου εαυτό όσο καλύτερα μπορείς!
Το καναρινί ποδήλατο
Η ταινία γυρίστηκε το 1999 και βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Δεν τελειώνει με "επαίνους" αλλά τονίζει την εμπιστοσύνη στην αξία των ανθρώπινων σχέσεων και στην αξία της θέλησης.
Ο Άρης Σιούτης διορίζεται δάσκαλος στην έκτη τάξη ενός δημόσιου σχολείου της Αθήνας και ανακαλύπτει ότι ένας από τους μαθητές του, ο Λευτέρης Μουρατίδης, είναι σχεδόν αναλφάβητος και απομονωμένος από τους συμμαθητές του. Αποφασίζει να βοηθήσει το παιδί να βγει από το αδιέξοδο, όμως αντιμετωπίζει πολλαπλά εμπόδια: οι συνάδελφοί του είναι ηττοπαθείς και δεν πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει κάτι, ο ίδιος ο Λευτέρης δύσπιστος, οι γονείς του δεν είναι πολύ συνεργάσιμοι, ενώ και η συμπεριφορά των υπόλοιπων παιδιών δεν είναι πάντοτε φιλική απέναντι στο Λευτέρη...
Συνέχισε τη ζωγραφιά!
Μια διαφορετική ιδέα για ζωγραφική!
Κόψε μια φιγούρα από κάποιο περιοδικό ή εφημερίδα, κόλλησε τη σε ένα χαρτί και ζωγράφισε το υπόλοιπο φύλλο όπως θέλεις ώστε να ολοκληρώσεις την εικόνα!
Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016
Φιγούρες!
Θα ήθελες ένα πορτρέτο σαν κι αυτό;
Ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες και θα φτιάξεις το δικό σου προφίλ με δύο τρόπους!
Είτε μαύρη φιγούρα σε χρωματιστό φόντο...
Είτε χρωματιστή φιγούρα σε μαύρο φόντο!
Πλέξιμο... χωρίς βελόνες!
Αν και τα βίντεο δεν είναι στα ελληνικά, είναι αρκετά εύκολο να ξεκινήσεις το πλέξιμο ακολουθώντας τα βήματα! Και δεν χρειάζεσαι καν βελόνες!
Χειροποίητα μουσικά όργανα
Μπορούμε να φτιάξουμε μουσικά όργανα με πολλά υλικά!
Πολλές φορές τα περισσότερα από από αυτά τα έχουμε στο σπίτι μας!
Παρακάτω υπάρχουν μερικές μόνο ιδέες!
Με φαντασία και πειράματα μπορούν να κατασκευαστούν κι άλλα πολλά!
Με χαρτόνι και μεταλλικά καπάκια.
Με καλαμάκια.
Με τενεκεδάκια και όσπρια.
Με ρολό χαρτιού και κουδουνάκια.
Με τενεκεδάκια και μπαλόνια.
Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ
Ο Φρενέ γεννήθηκε στην Προβηγκία και ήταν το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας. Οι σχολικές μέρες του ήταν πολύ δυσάρεστες γι’ αυτόν, και αυτό θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τις μεθόδους διδασκαλίας και την επιθυμία του για μεταρρύθμιση. Το 1915 στρατολογήθηκε από τον γαλλικό στρατό και τραυματίστηκε στον πνεύμονα, μια εμπειρία που τον οδήγησε να γίνει ένας αποφασιστικός ειρηνιστής.
Το 1920 έγινε δάσκαλος δημοτικού σχολείου στο χωριό του Le Bar-sur-Loup . Ήταν τότε που ο Φρενέ άρχισε να αναπτύσσει τις μεθόδους της διδασκαλίας του.
Το 1923 ο Φρενέ αγόρασε ένα τυπογραφικό πιεστήριο, αρχικά για να διευκολύνει τη διδασκαλία του, από τότε που ο τραυματισμός του πνεύμονά του κατέστησε δύσκολο γι’ αυτόν να μιλάει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτό το πιεστήριο τύπωσε δωρεάν κείμενα και σχολικές εφημερίδες για τους μαθητές του. Τα παιδιά θα μπορούσαν να συνθέσουν τις δικές τους εργασίες στο πιεστήριο, και θα μπορούσαν να συζητούν και να τις επεξεργάζονται σαν ομάδα πριν την παρουσίασή τους ως ομαδική προσπάθεια. Θα είχαν επίσης την δυνατότητα να αφήνουν συχνά την τάξη για να πραγματοποιούν εκδρομές. Οι εφημερίδες τους ανταλλάσσονταν με εφημερίδες άλλων δημοτικών σχολείων. Σταδιακά τα ομαδικά κείμενα αντικαταστάθηκαν από συμβατικά σχολικά βιβλία.
Οι μέθοδοι διδασκαλίας του Φρενέ ήταν σε αντίθεση με την επίσημη πολιτική του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Παραιτήθηκε το 1935 για να ξεκινήσει τη δική του σχολή στη Vence.
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016
Μουσικός Χάρτης
Πάτησε στον παρακάτω σύνδεσμο και γνώρισε πολλά είδη μουσικής!
Μπορείς να ακούσεις και τραγούδια από κάθε κατηγορία!
Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016
Δάγκωσε μια τάρτα, μη δαγκώνεις το διπλανό σου
Ο Ψύλλος
Ψύλλος είναι το όνομα της εφημερίδας ενός δωδεκάχρονου μαθητή, σ' ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας. «Ψύλλος» είναι όμως κι ο ίδιος ο μαθητής, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημερίδα του, ώστε κανείς πια να μην τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα.
Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016
Φιλανθρωπικός ποδοσφαιρικός αγώνας
Αύριο, Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου στις 12:00, θα διοργανωθεί στο Δημοτικό Γήπεδο Καρλοβάσου φιλανθρωπικός αγώνας ποδοσφαίρου.
Με τα έσοδα του αγώνα θα αγοραστούν τρόφιμα για πολύτεκνες οικογένειες του νησιού.
Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016
Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016
Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016
Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016
Κουραμπιές... Μελομακάρονο...Από πού πήραν το όνομά τους;
Η λέξη "κουραμπιές" προέρχεται από την τούρκικη λέξη Κurabiye που σημαίνει μπισκότο, βούτημα. Στην Τουρκία βέβαια εννοούν μια σειρά από γλυκίσματα και όχι τον ελληνικό πασπαλισμένο με άχνη κουραμπιέ. Η λέξη είναι σύνθετη. Το πρώτο συνθετικό της (kuru) σημαίνει στεγνός, ξερός και το δεύτερο συνθετικό της (biye) είναι δάνειο από τα λατινικά για τη λέξη biscuit-μπισκότο.
Μια πολύ πιθανή εκδοχή για τον τρόπο που ο κουραμπιές "ήρθε" στην Ελλάδα είναι από τους πρόσφυγες της Σμύρνης.
Η λέξη "μελομακάρονο" προέρχεται από την ελληνική "μακαρωνία", ένα πιάτο που σέρβιραν κατά τη μεσαιωνική περίοδο στο νεκρώσιμο δείπνο.
Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μακαρία”, που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.
Αργότερα ένα γλύκισμα που έμοιαζε με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και γι αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο.
Καραβάκι ή δέντρο;
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που συνδέονταν πάντα με τη θάλασσα. Πολλοί κάτοικοί της ήταν ναυτικοί είτε η δουλειά τους ήταν σχετική με τη θάλασσα.
Έτσι την περίοδο των Χριστουγέννων συνήθιζαν να στολίζουν καραβάκια.
Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου το έφεραν στην χώρα μας ο Βαυαρός βασιλιάς Όθωνας και για πρώτη φορά στολίστηκε δέντρο στα Ανάκτορα του στο Ναύπλιο το 1833.
Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα ήταν το παραδοσιακό Χριστόξυλο κυρίως στα χωριά της Βορείου Ελλάδος. Κάθε Χριστούγεννα έβαζαν ένα μεγάλο κούτσουρο από άγρια κερασιά, πεύκο ή ελιά στο τζάκι όπου θα έκαιγε για όλο το 12ήμερο των γιορτών. Σύμφωνα με την παράδοση φέρνει καλοτυχία και κυρίως προστατεύει το σπίτι από τους καλικάντζαρους που μπαίνουν από τις καμινάδες και κλέβουν ή κάνουν ζημιές στο νοικοκυριό.
Ο Άγιος Βασίλης της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Ο Μέγας Βασίλειος ή Άγιος Βασίλης, ήταν Έλληνας επίσκοπος της Καισαρείας. Ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος και αγαπούσε τη μάθηση. Είναι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες.
Γεννήθηκε το 330 μ.χ. στη Καισάρεια (Καππαδοκία) κι ένα σημαντικό έργο του αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός φιλανθρωπικού συστήματος, του Πτωχοκομείου ή Βασιλειάδας, που φρόντιζε όσους είχαν ανάγκη.
Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε την 1 Ιανουαρίου του 379 σε ηλικία 50 ετών κι αυτή τη μέρα τον τιμά από τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία. Από το 1081 όμως γιορτάζεται και στις 30 Ιανουαρίου, μαζί με τους άλλους δύο Ιεράρχες, τον Ιωάννη Χρυσόστομο και τον Γρηγόριο τον Θεολόγο, ως προστάτες των γραμμάτων και της παιδείας.
Υπάρχει μια θρησκευτική παράδοση που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα και συνδέεται με το Μέγα Βασίλειο!
Κάποτε την Καισαρεία της Καππαδοκίας πήγε να την κατακτήσει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα προσφέρει στον Έπαρχο ώστε να μην τους επιτεθεί. Συγκέντρωσε πολλά πολύτιμα αντικείμενα και νομίσματα, όμως ο Έπαρχος το μετάνιωσε. Ο Μέγας Βασίλειος έπρεπε λοιπόν να επιστρέψει ότι πολύτιμο είχε μαζέψει. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν ήξερε τι ανήκε στον καθένα. Έτσι έδωσε εντολή να φτιαχτούν μικρά ψωμάκια και μέσα στο καθένα τοποθέτησε ένα από τα νομίσματα ή τα κοσμήματα που είχε συγκεντρώσει και τα μοίρασε στην τύχη στους κατοίκους. Από τότε την ημέρα του θανάτου του συνεχίζουμε αυτή την παράδοση. Φτιάχνουμε πίτες μέσα στις οποίες βάζουμε ένα φλουρί για καλή τύχη και τις ονομάζουμε "βασιλόπιτες" για να θυμόμαστε το Μέγα Βασίλειο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)