Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Αποτέλεσμα εικόνας για παγκόσμια ημέρα για το σύνδρομο down
Ο γιατρός Στυλιανός Αντωναράκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, συνέβαλε στην καθιέρωση της 21η Μαρτίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down το 2006 με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κόσμου.
Η ημέρα (21/3) επιλέχθηκε εξαιτίας της ταύτισης με τους αριθμούς των χρωμοσωμικών χαρακτηριστικών του σύνδρομο Down (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος).
Το Σύνδρομο Down είναι μία χρωμοσωμική διαταραχή που πρώτη φορά περιγράφηκε το 1859 από τον γιατρό John L. Down. Εκατό χρόνια αργότερα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το Σύνδρομο οφείλεται στην παρουσία ενός 3ου χρωμοσώματος στο 21ο ζεύγος χρωμοσωμάτων. Είναι λοιπόν μία γενετική κατάσταση και όχι ασθένεια.
Περίπου 1 στα 700 που γεννιούνται, έχουν το συγκεκριμένο σύνδρομο. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ένας από αυτούς είναι η μεγάλη ηλικία των γονιών. 
Τα άτομα με σύνδρομο Down παρουσιάζουν κάποια κοινά εμφανισιακά γνωρίσματα αλλά και αναπτυξιακές δυσκολίες που αφορούν στην κινητική, τη γνωστική και διανοητική ανάπτυξη. Ωστόσο η εκπαίδευση και η κατάλληλη φροντίδα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους..
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να βοηθήσουμε όλοι ώστε να εξασφαλίζονται τα βασικά δικαιώματα των ατόμων με σύνδρομο Down, δηλαδή το δικαίωμα στην ποιοτική ζωή, στην υγεία, στην εκπαίδευση αλλά και στην εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου