Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Από τη 1η ως τις 31η του Μάρτη, φοράμε στον καρπό του χεριού τον "Μάρτη" γιατί σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο "Μάρτης" προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης.
Βγάζοντας το Μαρτάκι, το αφήνουμε πάνω στις τριανταφυλλιές για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους. Άλλοι πάλι, δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.
Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται στα Σκόπια με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε. Στη Βουλγαρία, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου