Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, με την Καθαρά Δευτέρα τελειώνουν οι Αποκριές και ξεκινά η Σαρακοστή. Ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. 
Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Συνηθίζουμε να τρώμε λαγάνα, ταραμά, θαλασσινά και φασολάδα. 

Τα γνωστότερα έθιμα της ημέρας είναι το πέταγμα του χαρταετού και το Γαϊτανάκι.
  • Μια πιθανή εξήγηση για το πέταγμα του χαρταετού είναι ότι συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για εξύψωση πνευματική και ψυχική.
  • Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Η λέξη «γαϊτανάκι» είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης «γαϊτάνιν», που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι. Χρειάζονται δεκατρία άτομα για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατά έναν μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν δώδεκα μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα. Γύρω από τον στύλο δώδεκα χορευτές κρατούν από μία κορδέλα και χορεύουν ταυτόχρονα ανά ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι.Καθώς κινούνται γύρω από τον στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του και έτσι όπως γυρνούν, πλέκουν τις κορδέλες γύρω από τον στύλο δημιουργώντας διάφορους χρωματιστούς συνδυασμούς. Όταν οι κορδέλες έχουν όλες τυλιχτεί και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά στο κοντάρι, αντιστρέφεται η φορά του χορού και αφού τα γαϊτάνια ξετυλιχτούν ο χορός τελειώνει. Ο αριθμός των δώδεκα χορευτών λέγεται ότι δηλώνει τους μήνες του χρόνου που εναλλάσσονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου