Η αμυγδαλιά ανθίζει νωρίς, επειδή σε σχέση με τα άλλα φυτά έχει «ατελή» άνθη.
Αν, λοιπόν, η αμυγδαλιά άνθιζε αργότερα, μαζί με τα άλλα φυτά, υπήρχε ο κίνδυνος τα έντομα που τη γονιμοποιούν να προτιμούσαν τα άλλα λουλούδια. Έτσι, ανθίζοντας νωρίς και μόνη της διασφαλίζει την βοήθεια των εντόμων που είναι αναγκασμένα, θέλοντας και μη να την προτιμήσουν.
Μάζεμα αμυγδάλων
Σπαστήρας αμυγδάλου
Σύμφωνα με το μύθο, υπήρχε στη Θράκη, μια πανέμορφη πριγκίπισσα, η Φυλλίς, η οποία ερωτεύτηκε το γιο του Θησέα, τον Δημοφώντα. Οι δύο τους γνωρίστηκαν όταν το καράβι του Δημοφώντα επέστρεφε από την Τροία. Παντρεύτηκαν αλλά μετά από λίγο καιρό ο Δημοφώντας νοστάλγησε την πατρίδα του και η Φυλλίς τον άφησε να φύγει γιατί δεν άντεχε να τον βλέπει στεναχωρημένο.
Η Φυλλίς έμεινε μόνη να περιμένει τον άντρας της για χρόνια ώσπου πέθανε από τη θλίψη της. Όμως οι θεοί την μεταμόρφωσαν σε δέντρο για να μπορεί να περιμένει για περισσότερα χρόνια τον αγαπημένο της. Έτσι η Φυλλίς δεν πέθανε αλλά έγινε Αμυγδαλιά. Όταν ο Δημοφώντας επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια, βρήκε τη γυναίκα του μεταμορφωμένη σε ένα ξερό δέντρο. Γεμάτος τύψεις αγκάλιασε τον κορμό της και τότε εκείνη άνθισε στη μέση του χειμώνα νικώντας το θάνατο.
Η αμυγδαλιά στην ποίηση:
Ο Γεώργιος Δροσίνης εμπνεύστηκε το ποίημα "Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά", συζητώντας κάτω από μια ανθισμένη αμυγδαλιά με την ξαδέλφη του. Το ποίημα αργότερα μελοποιήθηκε και έγινε τραγούδι.
Η αμυγδαλιά στην τέχνη:
Βίνσετ Βαν Γκογκ
Πωλ Σεζάν
Πιερ Μπονάρ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου