Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Μαλάλα Γιουσαφζάι - δικαίωμα στη μάθηση

Ένα νέο βιβλίο για τη Μαλάλα Γιουσαφζάι από τη συγγραφέα ΛΑΝΓΚΣΤΟΝ-ΤΖΟΡΤΖ ΡΕΜΠΕΚΑ και τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ!
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι γεννήθηκε το 1997 στη Μινγκόρα του Πακιστάν. Παρακολουθούσε κανονικά τα μαθήματα στο σχολείο, μιας και ο πατέρας της πίστευε ότι τα κορίτσια είχαν δικαίωμα στη μόρφωση όπως και τ' αγόρια. 
Οι Ταλιμπάν όμως, που είχαν πάρει την εξουσία στον τόπο όπου ζούσε η Μαλάλα, εμπόδιζαν τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο, τις γυναίκες να πηγαίνουν για ψώνια, τη μουσική, την τηλεόραση... Σε ηλικία 11,5 ετών η Μαλάλα έφτιαξε ένα blog και με ψευδώνυμο περιέγραφε την κατάσταση με τους Ταλιμπάν. Μίλησε ακόμα και δημόσια μέσα από το τηλεοπτικό κανάλι BBC.
Μετά τον Ιανουάριο του 2015, οι Ταλιμπάν ανατίναξαν πολλά σχολεία όπου πήγαιναν κορίτσια, όμως η Μαλάλα συνέχιζε μαζί με μερικά ακόμα κορίτσια να πηγαίνουν στο δικό τους. Στις 9 Οκτωβρίου 2012, ένας στρατιώτης των Ταλιμπάν την πυροβόλησε καθώς γυρνούσε στο σπίτι της με το σχολικό λεωφορείο. Νοσηλεύτηκε σε πολλά νοσοκομεία και τελικά έφτασε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας όπου ζει ακόμα και σήμερα. 
Το 2013 το περιοδικό Time την χαρακτήρισε ως έναν από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο. Το 2014, σε ηλικία 17 ετών, η Μαλάλα κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για τα δικαιώματα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Έχει τιμηθεί με πολλά ακόμη βραβεία.
Σήμερα η Μαλάλα είναι 20 χρονών, ζει στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και έχει ορκιστεί να επιστρέψει στο Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου