Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Παιδικές χαρές για ΑμεΑ

Δυστυχώς στην Ελλάδα ελάχιστες παιδικές χαρές μπορούν να φιλοξενήσουν παιδιά με αναπηρία. Ίσως κάποιες να διαθέτουν ράμπες ώστε να μπορεί να κινηθεί ένα αμαξίδιο, όμως χρειάζονται και άλλα για να θεωρηθούν κατάλληλες για ΑμεΑ: ειδικό δάπεδο, ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια, χώρος που να μπορεί να προστατευτεί ένα παιδί σε περίπτωση κακοκαιρίας, ειδικές τουαλέτες κ.ά.
Αυτές οι ελλείψεις παρατηρούνται σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, αν και 5 χρόνια υπάρχει ειδικός νόμος που επιβάλει οι νέες κατασκευές να είναι προσβάσιμες σε παιδιά με αναπηρία, λίγες είναι διαθέσιμες. Μετά την Αμερική η χώρα με τις περισσότερες προσβάσιμες παιδικές χαρές είναι η Αυστραλία που γενικότερα είναι πολύ προηγμένη και ευαισθητοποιημένη στο αντικείμενο της αναπηρίας. Ακολουθεί το Ισραήλ και η Βρετανία.
Παραδείγματα Παιδικών Χαρών κατάλληλες για ΑμεΑ στην Ελλάδα:

  • Η πρώτη παιδική χαρά για ΑμεΑ, στο Δήμο Κηφισιάς, περιλαμβάνει ειδικά πολυόργανα που μπορούν να προσφέρουν την ευκαιρία στα παιδιά με ειδικές ανάγκες να απασχοληθούν δημιουργικά.
  • Στις 19 Φεβρουαρίου εγκαινιάστηκε στο Παλαιό Φάληρο η πρώτη παιδική χαρά για ΑμεΑ. Η παιδική χαρά Αγίας Σκέπης Παλαιού Φαλήρου διαθέτει γήπεδα Bocce Special Olympics, Μπάσκετ ΑμεΑ και ποδηλατόδρομο για όλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου