Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Μεγάλη Πέμπτη και πασχαλινά αβγά

Pencil Pocket:
Το βάψιμο των αυγών γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη γι' αυτό και τη λέγαν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη. Υπάρχουν πολλές ερμηνείες γιατί τα αβγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη:
  • Σύμφωνα με την πρώτη, τη μέρα αυτή - Ημέρα του Μυστικού Δείπνου - ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του. Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά να βάφονται κόκκινα για να συμβολίζουν το αίμα του Χριστού.
  • Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς του Χριστού, παρακαλώντας τους να μην τον βασανίσουν κι όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα.
  • Μία άλλη ερμηνεία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, θεώρησε τόσο απίθανο το γεγονός, "όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα". Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.
Τα τελευταία χρόνια βέβαια τα αυγά βάφονται σε διάφορα χρώματα. Τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε από την αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα και στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου