Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Πασχαλινά έθιμα

Αερόστατα
Στο Λεωνίδιο της Πελοποννήσου, το βράδυ της Ανάστασης τηρείται το έθιμο των αερόστατων. Τα παιδιά των πέντε ενοριών συναγωνίζονται στις  «πτήσεις» των χρωματιστών αερόστατων, τα οποία ετοιμάζουν μόνα τους πριν το Πάσχα. 


Μπότηδες 
Μπότηδες είναι κανάτια με λεπτό στόμιο, τα οποία γεμίζουν με νερό οι Κερκυραίοι γεμίζουν και τα πετούν από τα μπαλκόνια των καντουνιών. 

Ρουκετοπόλεμος
Στο Βροντάδο της Χίου αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο του ρουκετοπόλεμου και περιλαμβάνει την μάχη των ενοριών με ρουκέτες. Το πιο πιθανόν είναι ότι όλο αυτό ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας, όταν οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους πώς γιορτάζουν οι ορθόδοξοι την Ανάσταση. 

Λευκά περιστέρια
Στη Ζάκυνθο αναβιώνει το έθιμο των άσπρων περιστεριών που αφήνει ο ιερέας κατά την Πρώτη Ανάσταση, ενώ οι γυναίκες πετάνε πήλινα κανάτια από τα μπαλκόνια, 


Το κάψιμο του Ιούδα
Στις Μέτρες της Θράκης, τη Μεγάλη Πέμπτη συνηθίζεται τα παιδιά να φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη ημέρα στον Επιτάφιο. 

Η αναπαράσταση των Παθών 
Το Πάσχα στην Πάρο πραγματοποιείται αναπαράσταση των Παθών κατά την περιφορά του Επιταφίου στα χωριά του νησιού. Παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού ζωντανεύουν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τον «Μυστικό Δείπνο», το μαρτύριο της Σταύρωσης κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου