Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Καλό μήνα!

Πρωταπριλιά! Προσοχή στα ψέμματα!!!
Την πρώτη μέρα του Απρίλη, είναι έθιμο να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με το πότε και το πώς ξεκίνησε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες - λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης που ασχολούνταν με την αλιεία. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου αλλά όσο καλοί ψαράδες και να ήταν, την εποχή αυτή τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι οι ψαράδες "αναγκάζονταν" να πουν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε έθιμο με το πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε στην Γαλλία, όπου μέχρι το 1564  η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Την χρονιά αυτή όμως αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Όσοι αντιδρούσαν συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε σταδιακά σε έθιμο.
Στην Ελλάδα την Πρωταπριλιά λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει καλή τύχη, ενώ σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Απ' την άλλη το "θύμα" πιστεύεται ότι θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου