Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Ποδόσφαιρο


Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται από δύο ομάδες των έντεκα παικτών, υπό την εποπτεία του διαιτητή και των δύο βοηθών του. 
Διαρκεί δύο ημίχρονα (καθένα διαρκεί 45 λεπτά) με ένα διάλειμμα 15 λεπτών. Ο διαιτητής είναι αυτός που μετρά το χρόνο και μπορεί να προσθέσει επιπλέον χρόνο (μερικά λεπτά) σε κάθε ημίχρονο εξαιτίας του χρόνου που χάνεται για τις αλλαγές των ποδοσφαιριστών, τους τραυματισμούς ή για άλλες διακοπές του παιχνιδιού. Ο χρόνος που προστίθεται από το διαιτητή είναι γνωστός ως "καθυστερήσεις του αγώνα". 
Το παιχνίδι βασίζεται σε ένα σύνολο κανόνων κι αρχίζει με στρίψιμο κέρματος ώστε να αποφασιστεί ποιο τέρμα (εστία) θα έχει κάθε ομάδα. Αν κάποιος παίκτης παραβεί τους κανόνες, ο διαιτητής μπορεί να επέμβει και να επιβάλει την αντίστοιχη "ποινή". Αν το φάουλ είναι πολύ σοβαρό, ο διαιτητής δείχνει κίτρινη ή κόκκινη κάρτα στον παίχτη. Οι ποδοσφαιριστές προειδοποιούνται με κίτρινη κάρτα και αποβάλλονται με κόκκινη κάρτα. Αυτά τα χρώματα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1970 και από τότε χρησιμοποιούνται συνεχώς.
Οι παίκτες χειρίζονται τη μπάλα κυρίως με τα πόδια, αλλά και με τον κορμό ή το κεφάλι. 
Σκοπός κάθε ομάδας είναι να οδηγήσει τη μπάλα στο αντίπαλο τέρμα. Εφόσον ολόκληρη η μπάλα περάσει πίσω από τη γραμμή, ανάμεσα από τα δύο κατακόρυφα και το οριζόντιο δοκάρι του αντίπαλου τέρματος, και εφόσον δεν έχει προηγηθεί κάποια παράβαση (φάουλ), τότε η ομάδα αυτή θεωρείται ότι σημείωσε "γκολ". Αν από λάθος ένας παίκτης στείλει τη μπάλα στο τέρμα της ομάδας του, τότε θεωρείται και πάλι ότι σημειώθηκε γκολ υπέρ της αντίπαλης ομάδας (αυτογκόλ). 
Η ομάδα που έχει πετύχει τα περισσότερα τέρματα στο τέλος του παιχνιδιού είναι η νικήτρια. Σε περίπτωση ίσου αριθμού γκολ το παιχνίδι λήγει ισόπαλο ή οδηγείται στην παράταση ή/και στα πέναλτι, ανάλογα με τη διαδικασία που προβλέπεται στη διοργάνωση. 
Το ποδόσφαιρο είναι τόσο γυναικείο όσο και αντρικό άθλημα. Ο πρώτος γυναικείος αγώνας ποδοσφαίρου καταγράφηκε στο Λονδίνο το 1895, και συνδεόταν με φιλανθρωπικά παιχνίδια και φυσική άσκηση. Η αντίληψη αυτή άρχισε να αλλάζει τη δεκαετία του 1970, όταν ξεκίνησε η οργάνωση του γυναικείου ποδοσφαίρου. 
Το ποδόσφαιρο είναι σήμερα το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Στις αρχές του 21ου αιώνα ασχολούνταν με αυτό περισσότεροι από 250.000.000 αθλητές σε περισσότερα από 200 κράτη. 
Ανώτατη οργανωτική αρχή του ποδοσφαίρου είναι η FIFA (FIFA - Fédération Internationale de Football Association), η οποία διεξάγει την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, κάθε τέσσερα χρόνια.
Helpful lol:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου