Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Αλκυονίδες μέρες

Αλκυονίδες μέρες ονομάζουμε τις μέρες εκείνες του Ιανουαρίου, που έχουν καλό καιρό και ηλιοφάνεια. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλιοφάνεια clipart
Οι Αλκυονίδες μέρες έχουν πάρει την ονομασία τους από το ψαροπούλι Αλκυόνα, που κλωσά τα αυγά του εκείνες τις ημέρες.

Αποτέλεσμα εικόνας για αλκυόνα μύθος
Σύμφωνα με έναν ελληνικό μύθο, η Αλκυόνη μια πανέμορφη κοπέλα, κόρη του Αιόλου, του θεού των ανέμων. Ζούσε με τον άντρα της τον Κήυκα κοντά στη θάλασσα και ήταν τόσο αγαπημένοι, που παρομοίαζαν τους εαυτούς τους με το Δία και την Ήρα. Αυτό όμως εξόργισε το Δία, που μεταμόρφωσε τον Κήυκα σε όρνιο. Η Αλκυόνη, χωρίς να γνωρίζει τι είχε συμβεί, έψαχνε παντού απελπισμένη να βρει τον αγαπημένο της σύζυγο. 
Αποτέλεσμα εικόνας για αλκυόνα μύθος
Οι θεοί του Ολύμπου τη λυπήθηκαν και τη μεταμόρφωσαν σε θαλασσοπούλι, το οποίο όμως ήταν αναγκασμένο να γεννά μέσα στο χειμώνα. Τα κύματα κατέστρεφαν τα αβγά της ή έπνιγαν τα πουλάκια της, κάνοντάς την να κλαίει σπαραχτικά. Επειδή ο Δίας τη λυπήθηκε και πάλι, διέταξε για 15 μέρες μέσα στο Γενάρη να ηρεμούν οι άνεμοι και να βγαίνει ο ήλιος, ώστε να μπορέσουν να γεννηθούν τα πουλάκια της Αλκυόνας.
Οι Αλκυονίδες μέρες, συμβολίζουν την αισιοδοξία αφού μας θυμίζουν ότι μέσα σε δύσκολες καταστάσεις (όπως ο χειμώνας) πρέπει να περιμένουμε τις καλύτερες μέρες που σίγουρα θα έρθουν!
Αποτέλεσμα εικόνας για positive

Τρεις Ιεράρχες

Η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τρεις Ιεράρχες της ξεχωριστά στις 30 Ιανουαρίου: Το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο Θεολόγο (Ναζιανζηνό) και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο.
Αποτέλεσμα εικόνας για τρεις ιεραρχες
Καθένας έχει τη δική του γιορτή, αλλά γιορτάζουν και οι τρεις μαζί γιατί έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα: 
  • Ζούσαν απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες και αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς συνανθρώπους τους. 
  • Αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων.
  • Έγιναν μεγάλοι δάσκαλοι και σπουδαίοι ρήτορες.
Για όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης.

Όπως οι μέλισσες διαλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια, έτσι κι εσείς να διαλέγετε αυτά που διαβάζετε. Να κρατάτε τα  καλά και τα ωφέλιμα.
Μέγας Βασίλειος
Ο Μέγας Βασίλειος έγραψε πολλά βιβλία και ίδρυσε τη Βασιλειάδα – σχεδόν μία ολόκληρη πόλη – με νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, λεπροκομείο, σχολείο, ξενώνα κλπ.
Μη θέλεις να πείσεις με τα λόγια, αλλά με τα έργα. Μισώ την διδασκαλία που είναι αντίθετη με τον τρόπο ζωής.
Γρηγόριος ο θεολόγος
Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος είχε ευαίσθητη ψυχή και έγραψε πολλά ποιήματα. Τον ονόμασαν Θεολόγο, γιατί τα κηρύγματα και τα γραπτά του στερέωσαν την ορθόδοξη πίστη.
Ένας και μόνο άνθρωπος με θεϊκή φωτιά στην καρδιά μπορεί να διορθώσει ολόκληρη πόλη.
Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Το κήρυγμα του Ιωάννη του Χρυσόστομου ήταν τόσο εξαιρετικό που όταν κήρυττε ήταν σαν να έτρεχε χρυσάφι από το στόμα του. Μοίραζε φαγητό σε 7.000 φτωχούς κάθε μέρα.

Τα φρούτα φιλονικούν


Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Πετάει πετάει...!

  • Κάνουμε έναν κύκλο και ακουμπάμε όλοι το δείκτη στο τραπέζι μπροστά μας.
  • Αποφασίζουμε ποιος θα ξεκινήσει πρώτος.
  • Καθένας με τη σειρά του λέει "Πετάει, πετάει...." και συμπληρώνει τη φράση με οτιδήποτε σκεφτεί!
  • Οι υπόλοιποι παίχτες σηκώνουν το χέρι τους αν όντως αυτό που άκουσαν πετάει. Διαφορετικά κρατούν το χέρι το τραπέζι.
  • Αν κάποιος μπερδευτεί και σηκώσει το δείκτη του σε κάτι που δεν πετάει, πρέπει να κάνει τον ήχο ενός ζώου που θα αποφασίσουν οι υπόλοιποι.
  • Και το παιχνίδι συνεχίζεται!
Καλή διασκέδαση!!!


20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα

Οι 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Γάλλου συγγραφέα Ιουλίου Βερν. Εκδόθηκε το 1869 και περιγράφει το ταξίδι του καθηγητή Αρονάξ μέσα στο υποβρύχιο του πλοιάρχου Νέμο «Ναυτίλο».

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Εκκλησιασμός

Αποτέλεσμα εικόνας για attention cartoon clipart
Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου - ημέρα των Τριών Ιεραρχών - θα πάμε στην εκκλησία του Σταυρού.
Θα έρθουμε στο σχολείο στις 8 χωρίς τσάντες και θα φύγουμε από το σχολείο στις 10.
Το λεωφορείο θα έρθει κανονικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για attention cartoon clipartΑποτέλεσμα εικόνας για attention cartoon clipart

Χάρτινο Future Teller


Ο Δαίδαλος κι ο Ίκαρος


Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

4.1 Miles : ντοκιμαντέρ υποψήφιο για Όσκαρ

Η Δάφνη Ματζιαράκη, είναι υποψήφια για Όσκαρ (26 Φεβρουαρίου 2017) στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους με την ταινία της 4.1 Miles.  Στο ντοκιμαντέρ καταγράφει για τρεις εβδομάδες τις επιχειρήσεις των λιμενικών αρχών της Λέσβου και του κυβερνήτη Κυριάκου Παπαδόπουλου καθώς παλεύουν να σώσουν τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές του νησιού από τα τουρκικά παράλια.

Το "4.1 Miles" βραβεύθηκε στα φοιτητικά Όσκαρ που δίνει κάθε χρόνο η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών σε σπουδαστές αμερικανικών πανεπιστημίων τον περασμένο Σεπτέμβριο.
(Το βίντεο δεν έχει ήχο. ΄Όμως το ντοκιμαντέρ υπάρχει στο διαδίκτυο και με ήχο)

Μαγικό λαστιχάκι!!!


Οι άνθρωποι αλλάζουν;

Το βίντεο αποτελεί έργο των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και Βραβεύτηκε στο Μαθητικό διαγωνισμό "Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι" της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων ΥΠ.Π.Ε.Θ. και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, το σχολικό έτος 2015-2016

27 Ιανουαρίου: Το παιδί του Ολοκαυτώματος

27 Ιανουαρίου: Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος και της πρόληψης των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ολοκαύτωμα ονομάζουμε την εξόντωση έξι περίπου εκατομμυρίων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς και τους συνεργάτες τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Αποτέλεσμα εικόνας για χίτλερ
Η κυβέρνηση του Χίτλερ ονειρεύονταν μια τεράστια αυτοκρατορία, όπου θα έπρεπε να κυριαρχεί μια "καθαρή" φυλή, η Άρια. Για τον Χίτλερ, ο ιδανικός «Άριος» ήταν ξανθός, ψηλός και γαλανομάτης. Γι' αυτό λοιπόν έπρεπε να εξοντωθούν όλοι όσοι δεν διέθεταν αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως οι Εβραίοι. 

Στο διάστημα από την άνοδο των Ναζί στην εξουσία το 1933 μέχρι και τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, πολλοί Εβραίοι μετανάστευσαν από τη Γερμανία και την Αυστρία, ελπίζοντας να ξεφύγουν από τους Ναζιστές.
Ωστόσο πολλές χώρες αρνήθηκαν να δεχτούν πρόσφυγες. Ανάμεσά τους και οι Η.Π.Α.. Άλλες χώρες πάλι, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ελβετία και το Βέλγιο συμφώνησαν να δεχτούν ορισμένο μόνο αριθμό προσφύγων. 

Όσοι Εβραίοι δεν κατάφεραν να ξεφύγουν, μεταφέρθηκαν σε γκέτο, όπου πολλοί πέθαναν από το κρύο, τον υποσιτισμό και τις ασθένειες. Τους ανάγκασαν να ράψουν στο παλτό ή τη μπλούζα τους ένα κίτρινο αστέρι ώστε να ξεχωρίζουν.
Αποτέλεσμα εικόνας για αστερι εβραιων ναζιστές
Αργότερα στάλθηκαν σε κέντρα εξόντωσης για καταναγκαστική εργασία ή - αν κρίνονταν ακατάλληλοι για εργασία - για θάνατο σε θαλάμους αερίων. 
Αποτέλεσμα εικόνας για αουσβιτς       Αποτέλεσμα εικόνας για αουσβιτς

Εκείνη την περίοδο δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια παιδιάμεταξύ των οποίων εβραιόπουλα, παιδιά Ρομά, γερμανόπουλα με σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες, παιδιά από την Πολωνία και παιδιά που ζούσαν στις κατακτημένες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης. Ο φόνος αυτών των παιδιών ήταν για τους Ναζί ένα προληπτικό μέτρο ασφαλείας ώστε να διατηρήσουν τη φυλή τους "καθαρή", αλλά και αντίποινα για τις επιθέσεις που δέχονταν από τους αντιπάλους τους. 

Η Άννα Φρανκ ήταν ένα από το ένα εκατομμύριο εβραιόπουλα που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Η Ανελίζ Μαρί Φρανκ, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 στην Φρανκφούρτη. Ενώ κρυβόταν από τους Ναζί σε μια σοφίτα, έγραφε σε ένα ημερολόγιο  τους φόβους, τις ελπίδες και τις εμπειρίες της. Το ημερολόγιο αυτό βρέθηκε στο μυστικό διαμέρισμα μετά τη σύλληψη της οικογένειας και αργότερα δημοσιεύτηκε σε πολλές γλώσσες. Πλέον διδάσκεται σε πολλά γυμνάσια και λύκεια στην Ευρώπη και στην Αμερική. 
Αποτέλεσμα εικόνας για Άννα Φρανκ το ημερολόγιο
Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όσοι επέζησαν βρήκαν καταφύγιο σε καταυλισμούς και άρχισαν να αναζητούν αγνοούμενα παιδιά και μέλη της οικογένειάς τους  σε όλη την Ευρώπη. 
Ορισμένοι από τους υπευθύνους για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος δικάστηκαν στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Οι περισσότεροι ομολόγησαν τα εγκλήματά τους και καταδικάστηκαν σε θάνατο. 
Όμως πολλοί  ήταν οι εγκληματίες που δεν δικάστηκαν ποτέ. Ορισμένοι εγκατέλειψαν τη Γερμανία και ζούσαν στο εξωτερικό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του Εβραϊκού Μουσείο Ελλάδας, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.
Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Ο Οδυσσέας και ο Κύκλωπας


Βασικοί κανόνες ορθογραφίας


Ο αλγόριθμος του πολλαπλασιασμού


Αλλαγή προγράμματος - ώρας επικοινωνίας

Από την Τρίτη 31 Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα μαθημάτων θα είναι διαφορετικό. 
Οι εκπαιδευτικοί θα δώσουν το νέο πρόγραμμα στους μαθητές και θα ισχύει από την Τρίτη.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στην ώρα επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς. Οι αλλαγές έχουν ήδη αναρτηθεί στο blog.